۴ آبان ۱۳۸۶، ۱۶:۲۸

اشپیگل بررسی کرد :

تیرگی روابط آمریکا - ترکیه و نگرانی های بوش

تیرگی روابط  آمریکا - ترکیه و نگرانی های بوش

به نوشته یک نشریه آلمانی، تیره شدن روابط آنکارا- واشنگتن در پی درگیریهای اخیر شورشیان کرد با نیروهای ترکیه و صدور قطعنامه در محکومیت نسل کشی ارامنه توسط امپراتوری عثمانی در کنگره آمریکا ،مقامهای کاخ سفید را سخت نگران کرده است.

به گزارش خبر گزاری مهر، مجله آلمانی "اشپیگل"  در مقاله ای به قلم "گرگور پیتر اشمیتز" در این باره نوشت : آمریکا مدتها به دنبال یک همکاری تنگاتنگ با ترکیه بود، اما درگیریهای اخیر ترکیه با شورشیان کرد در شمال عراق و بی توجهی های آمریکا به این مسئله  که به مرور زمان  به تیره شدن روابط  آنکارا واشنگتن انجامیده است؛ مقامهای کاخ سفید را سخت نگران کرده است .

نویسنده در ادامه خاطر نشان کرد : با وجود موضوعات مهمی در سیاست خارجی آمریکا از قبیل مناقشات هسته ای با ایران و اختلافات بر سر استقرار سپر موشکی در شرق اروپا با روسیه، اما موضوع مناسبات واشنگتن- آنکارا دراین روزها سیاستهای خارجی آمریکا را تحت تاثیر قرار داده و بقیه مسائل را تحت الشعاع خود قرار داده است.

"پیتر اشمیتز" در ادامه افزود : مقامهای کاخ سفید تلاش می کنند هر چه سریعتر بحران جدی در شمال عراق را حل وفصل کنند و در این راستا مذاکراتی را با مقامات ترک و عراقی انجام داده اند. آمریکا در تلاش است تا از حمله ترکیه به شمال عراق جلوگیری کند،زیرا حمله  ترکیه به شمال عراق در چنین شرایطی برای آمریکایی ها بسیار گران تمام شده و یک جبهه جدید را در یکی از مناطق نسبتا آرام عراق، برای نیروهای آمریکایی ایجاد می کند.

نویسنده در ادامه ضمن اشاره به مهلت خواستن وزیر امور خارجه آمریکا از ترکیه برای حل بحران شورشیان "پ ک ک" این پرسش را مطرح می کند که آیا این بحران که به عنوان سخت ترین بحران 50 سال اخیر در روابط استراتژیک آمریکا و ترکیه محسوب می شود در مدتی کوتاه برطرف می شود؟

به گزارش مهر، اشپیگل نوشت :"بولنت الیریزا" کارشناس ترک مرکز بین المللی مطالعات استراتژیک در واشنگتن درباره پیچیده شدن روابط آمریکا، ترکیه  اظهار داشت : تا به حال هر دو طرف خیلی محتاطانه از طرف مقابل انتقاد می کرد، اما بعد از جریانهای اخیر و به دنبال درگیریهای شورشیان کرد با ارتش ترکیه، آنکارا عصبانیت خود را از سیاستهای واشنگتن به وضوح نشان می دهد.

سفیر سابق آمریکا در ترکیه "مارک پاریس " نیز در گفتگو با این روزنامه گفت : در این روزها  بهبود مناسبات با ترکیه در اولویت سیاست خارجی آمریکا قرار دارد. وی در انتقاد ازموضع آمریکا در قبال مسئله شورشیان کرد، اظهارداشت : بی توجهی های آمریکا به این مسئله سبب دلسردی آنکارا از واشنگتن شده است و این مسئله ای بود که آمریکا در سالهای 2003 و2004 باید به آن رسیدگی می کرد.

"مارک پاریس" در ادامه  گفت : برای سیاستمداران آمریکایی روشن است که چقدر روابط با آنکارا برای واشنگتن اهمیت دارد . حدود هفتاد درصد پشتیبانی لجستیکی آمریکا برای عراق از طریق خاک ترکیه انجام می شود و پایگاه هوایی"اینجرلیک"  نیز در انتقال تدارکات به عراق نقش  بسیارمهمی برای آمریکایی ها دارد. از طرفی ترکیه برای آمریکا به عنوان یک مدل موفق حکومت اسلامی دموکراتیک اعتبار داشته است و به همین دلیل آمریکا همواره از عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا حمایت می کند.

نویسنده افزود : از طرفی در روزهای گذشته روابط آمریکا و ترکیه در نتیجه صدور قطعنامه کنگره آمریکا در محکومیت نسل کشی یک ونیم میلیون ارمنی توسط امپراتوری عثمانی در سال 1915 بحرانی شده و این موضوع سبب رنجش و دلسردی آنکارا  از مقامهای واشنگتن  شده است. این در حالی است که اعضای کنگره آمریکا از صدور این حکم پشیمان هستند و به دنبال راهی برای برون رفت از این بحران هستند؛ "یسار بویوکانیت" رئیس ستاد ارتش ترکیه در این باره هشدار داد که پس از صدور این قطعنامه دیگر روابط  نظامی ترکیه و آمریکا به حالت عادی و سابق بر نمی گردد.

به نوشته اشپیگل قرار است در 5 نوامبر(14 آبان) برای رفع تنشهای ایجاد شده دیداری بین بوش و اردوغان انجام شود و در این دیدار آمریکایی ها نباید اردوغان را دست خالی برگردانند و باید رضایت او را جلب کنند. 

کد خبر 574797

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha